Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over pasteurs en de toepassing hiervan? wij informeren u graag over de mogelijkheden

Wat is pasteuriseren?

Bij het pasteuriseren wordt de rauwe koemelk verwarmd om eventuele ziekte verwekkende micro-organismes te doden,  hierdoor is de melk tevens ook langer houdbaar. Er zijn verschillende methodes om dit resultaat te bereiken. De meest toegepaste methodes zijn HTST (High Temprature Short Time) en LTLT (Low Temprature Long Time). Hiervoor zijn weer verschillende soorten machines. Voor HTST wordt er gebruik gemaakt van een zogeheten doorstroompasteur terwijl bij LTLT gebruik worden gemaakt van een zogeheten stand pasteur. Naast HTST en LTLT bestaat er ook UHT (Ultra High Temperature) deze methode wordt gebruikt voor lang houdbare melk.

 

Micro-organismen

Micro-organismen zijn organismen, opgebouwd uit een enkele cel, die worden beschouwd als een tussenvorm van planten en dieren. Ondanks hun zeer geringe afmetingen die met het blote oog niet te zien zijn, kunnen ze veel gevolgen hebben voor bepaalde processen. Ze zijn ontzettend belangrijk bij de bereiding van zure zuivelproducten, maar kunnen ook voor grote problemen zorgen.

Europese regels voor het aantal micro-organisme per ml melk

Rauwe melk < 100 000

Rauwe melk opgeslagen voor 36 uur < 200 000

Gepasteuriseerde melk < 30 000

Gepasteuriseerde melk na vijf dagen op 8 graden  < 100 000

UHT gepasteuriseerde melk voor 15 dagen op 30 graden < 10

 

High temperature sort time (HTST)

Voor de HTST methode wordt er gebruik gemaakt van een doorstroompasteur. In een doorstroompasteur wordt de melk voor een korte tijd verhit (zo’n 20 seconden) tot een temperatuur van boven de 72 graden. Wat hierna met de melk gebeurd is afhankelijk van de bestemming van de melk. Voor drink melk dient het afgekoeld te worden om de houdbaarheid zo lang mogelijk te waarborgen. Voor de productie van kaas is het wenselijk dat de melk een temperatuur van rond de 30 graden uit de doorstroompasteur komt, zodat je direct kan beginnen met stremmen. De temperatuur waarmee de melk de pasteur moet verlaten is een belangrijk gegeven voor het kiezen van de juiste pasteur.

 

HTST voor kaas melk en drink melk

De eerste stap ziet er voor elk type doorstroompasteur hetzelfde uit, de energie in de verwarmde melk wordt geregenereerd naar de koude melk in de regeneratiesectie van een doorstroompasteur. Door het hergebruik van deze restwarmte wordt er energie bespaard tijdens het verwarmen naar 72 graden, dit wordt regeneratie genoemd.

 

Wanneer de rauwe melk in het regeneratie gedeelte al flink is opgewarmd, wordt er in de pasteursectie gezorgd dat de melk tot de verplichte 72°C wordt verwarmd. Vervolgens gaat de melk door de duurverhitter heen om de melk voor tenminste 20 seconden op de 72°C te houden. Daarna stroomt het door het regeneratie pakket om terug gekoeld te worden. Om de juiste uitgangstemperatuur te bepalen kan er nog een sectie in het platenpakket toegevoegd worden. Hierin kan verder terug gekoeld worden voor drinkmelk, of opgewarmd worden voor kaasmelk.

Er zijn ook pasteurs voor anderen zuivel producten zo als yoghurt en kwark dit proces ziet er iets anders uit doordat er voor het pasteuriseren van deze producten anderen eisen gelden. Voor yoghurt bijvoorbeeld dient er veel langer en hoger verhit te worden dan voor consumptie of kaasmelk. 

Bij het kiezen van een doorstroompasteur is het heel belangrijk om rekening te houden met de geldende normen, dit kan lastig zijn doordat deze per land of afnemer verschillen. Het is raadzaam om te weten aan welke eisen de machines voldoen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Uw leverancier kan u hier in adviseren. Naast deze punten zijn er nog meer dingen belangrijk om voor uzelf op een rijtje te hebben zo als bijvoorbeeld; in hoeverre u het proces geautomatiseerd wil hebben, hoe goed is de service van de leverancier bij problemen, wat de energie bron voor de pasteur zal zijn, wellicht heeft u al zonnepanelen of een flinke boiler, het zou mooi zijn als hier gebruik van gemaakt kan worden.

Voordelen:

  • Korte verwerkingstijd
  • Grote capaciteit

Nadelen

  • Voor verwerking tot kaas is een extra machine nodig

Low temperature long time (LTLT)

Voor het LTLT pasteuriseren zijn er twee mogelijkheden; een batch/stand pasteur of een kaas pasteurbak. Deze twee methodes zijn bijna hetzelfde, het enige verschil is dat de melk bij een kaas pasteurbak in dezelfde bak gelijk verwerkt kan worden naar kaas en dit kan bij een batch/ stand pasteur niet. Bij LTLT wordt de melk in een vat gedaan en hierin verwarmt tot 63 graden voor 30 minuten lang. Dit gebeurt door middel van een dubbele wand met een isolatie laag en een warm water gedeelte, door heet water door de dubbele wand te circuleren warmt de inhoud van het vat geleidelijk op.  Dit heeft hetzelfde effect als bij een doorstroompasteur maar kost voor grote hoeveelheden aanzienlijk meer tijd. Daarnaast is het minder energie zuinig aangezien je eerst energie gebruikt om te verwarmen, en vervolgens er energie in moet stoppen om de melk terug te koelen.

Voordelen

  • Pasteur en kaasbak in één 
  • Neemt minder ruimte in

Nadelen

  • Langere verwerkingstijd
  • Kost veel energie