FAQ

Veelgestelde vragen

Pasteuriseren heeft als doel schadelijke bacteriën, gisten en schimmels in aan bederf onderhevige voedselproducten te doden zonder het product veel te veranderen. Hierdoor wordt de houdbaarheid verbetert en de veiligheid voor de volksgezondheid verhoogd.

Twee belangrijke factoren bij  pasteuriseren zijn temperatuur en tijdsduur. Bij een hogere temperatuur of bij een langere pasteurisatieduur worden meer bacteriën gedood. Daarnaast kunnen verschillende combinaties tot eenzelfde resultaat leiden.

Thermiseren is het verwarmen van melk bestemd voor kaasproductie boven 40°C en onder 72°C gedurende een bepaalde periode. Hierdoor wordt de houdbaarheid verbetert zonder dat de smaak al te zeer wordt veranderd. Het kiemgetal daalt maar zal niet tot 0 komen.

Het grote verschil tussen RVS AISI 304 en RVS AISI 316 is molybdeen. Door de toevoeging van molybdeen aan 316 is het materiaal beter bestand tegen corrosie. De 2% molybdeen in de legering maakt 316 ook minder gevoelig voor chloriden en zuren. AISI 316 wordt gebruikt voor de vervaardiging van apparatuur die in contact komt met zout (bijv. pekelkooien).

Wit, gebroken wit, hooguit crèmekleurig. Daar houdt de variatie in moedermelkkleuren wel zo’n beetje op. Het maakt niet uit of je een zoogdier met twee (mens), zes (kat) of twaalf (varken) tepels bent: in moedermelk zitten ongeveer dezelfde stoffen.

Het onmisbare melkeiwit caseïne zorgt voor een witte kleur en het pigment bètacaroteen, uit melkvet, kan een gelige tint geven. De verhouding tussen vetten en eiwitten in moedermelk verschilt per soort en bepaalt de uiteindelijke melktint. Zo oogt melk met een hoog vetgehalte romiger (geliger) dan magere melk, die juist weer heel wit oogt.

Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.