In de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne van groot belang. Al bij het ontwerp moeten de technische functies en functionaliteiten van apparatuur volledig voldoen aan de hygiëne-eisen. Als concreet voorbeeld de montage wijze van koppelingen op voedingsmiddelenslangen.
Slangen en koppelingen
Slangen in de voedingsmiddelenindustrie bestaan altijd uit minimaal drie delen: de flexibele slang en twee koppelingen, die gelijk of verschillend kunnen zijn. Koppelingen kunnen op twee manieren aan de slang worden bevestigd:
Geperste Koppelingen: Bij het oppersen van koppelingen op rubberen slangen is het essentieel dat de slang volledig afgesloten is. Er moet een naadloze overgang zijn tussen de slangpilaar en de binnenwand van de slang. Dit voorkomt kieren waar bacteriën zich kunnen ophopen, wat een belangrijke factor is voor de hygiëne. Bovendien zorgt een geperste verbinding ervoor dat er onder invloed van buiging of druk geen dode ruimtes ontstaan, wat de reiniging eenvoudiger en effectiever maakt.
Slangenklemmen: Het gebruik van slangenklemmen is eenvoudiger, maar brengt het risico met zich mee dat er, onder invloed van buiging of druk, kieren ontstaan waar vuil zich kan ophopen. Dit kan de hygiëne en veiligheid in gevaar brengen, omdat deze kieren moeilijk te reinigen zijn en een broedplaats voor bacteriën kunnen worden.
©ERIKS 2024
Voor de meest hygiënische verbinding wordt het gebruik van geperste koppelingen aanbevolen. Deze montagewijze zorgt ervoor dat de slang ook bij dagelijks gebruik sanitair blijft. Door de stevige en naadloze verbinding zijn er geen ruimtes waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen, wat de hygiëne aanzienlijk verbetert.
Onze zuiveltechnologen adviseren graag over hygiënische ontwerpen van jouw nieuwe of bestaande productielijn in de zuivel.