Nederlandse Goudse Kaas

Gouda-kaas is een traditionele Nederlandse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Variërend in rijpingstijd en vetgehalte, biedt Goudse kaas diverse smaken en soorten.

Het recept van ambachtelijke Gouda-kaas begint met de verwerking van melk. De melk wordt gepasteuriseerd om bacteriën te doden, vervolgens wordt er zuursel  en stremsel aan toegevoegd. Stremsel is een enzym dat de melkeiwitten samenklontert tot wrongel. De wrongel wordt vervolgens in blokjes gesneden en geroerd. Na het roeren wordt de wrongel in kaasvormen geperst. Door het persen wordt het resterende wei uit de kaas geperst.  De laatste stap is het rijpen van de kaas. De kaas wordt in een kaaspakhuis opgeslagen bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid. De rijpingstijd van Gouda-kaas varieert van enkele weken (jonge Gouda) tot een jaar (oude Gouda)

Producten

C. van ’t Riet Zuiveltechnologie B.V. produceert, levert en installeert apparatuur
voor de verschillende processen binnen de zuivelindustrie.

Goudse kaas maken: van melk tot kaas

Melk pasteuriseren
De eerste stap voor het maken van kaas is het pasteuriseren van de melk. Pasteuriseren is een proces waarbij melk wordt verhit tot een bepaalde temperatuur gedurende een bepaalde tijd. Het pasteuriseren kan in een doorstoompasteur of in een batch- standpasteur

Zuursel en stremsel toevoegen
Vervolgens wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Zuursel bestaat uit melkzuurbacteriën die de melk omzetten in melkzuur. Stremsel is een enzym dat de melkeiwitten samenklontert tot wrongel.

Roeren en snijden
De wrongel wordt gesneden en geroerd in een kaasbak. Er zijn open kaasbakken of gesloten kaasbakken

Persen
Na het roeren wordt de wrongel in kaasvormen gedaan en onder de kaaspers gezet. Door het persen wordt het resterende wei uit de kaas geperst. 

Pekelen van kaas
Pekelen voegt een zoute smaak toe aan de kaas, die de natuurlijke smaak van de kaas kan versterken en het helpt om bacteriën te doden, waardoor de kaas langer houdbaar is.

Rijpen van de kaas
De rijpingstijd van goudse kaas verschilt. Jonge gouda kaas heeft ongeveer 6 weken gerijpt en oude gouda kaas heeft 1 jaar gerijpt.

Als specialist in zuivelapparatuur informeren wij u graag over onze machines en alles wat u wilt weten over zuivelverwerking.

Soorten kaas

Nederland is een land met een rijke kaascultuur. De meeste populaire kaassoorten van Nederland zijn:

Goudse kaas: Dit is een traditionele Nederlandse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Het heeft een milde, melkachtige smaak.
Edam: Deze kaas is vergelijkbaar met Goudse kaas, maar heeft een iets sterkere smaak.
Maasdam: Deze kaas heeft een nootachtige smaak en een harde textuur.
Leerdammer: Deze kaas is vergelijkbaar met Maasdam, maar heeft een iets zachtere textuur.

Friese nagelkaas: Deze kaas heeft een scherpe, pittige smaak.
Boerenkaas: Deze kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een volle, romige smaak.
Brie: Deze kaas heeft een zachte, romige textuur en een nootachtige smaak.
Camembert: Deze kaas is vergelijkbaar met brie, maar heeft een iets sterkere smaak.
Roquefort: Deze kaas heeft een sterke, pittige smaak en is bedekt met een blauwe schimmel.
Gorgonzola: Deze kaas is vergelijkbaar met Roquefort, maar heeft een iets mildere smaak.

Zuivelapparatuur van C. van 't Riet
Breed scala aan apparatuur voor de productie van zuivelproducten
C. van ‘t Riet Zuiveltechnologie B.V. helpt u om uw gehele zuivel productieproces volledig te beheersen en, waar nodig te optimaliseren.